Alem en fort Sint Andries

Gemeente Maasdriel en een private partij (familiebedrijf Dekker) doen onderzoek naar een integrale gebiedsontwikkeling, gericht op natuur, hoogwaterveiligheid, recreatie en toerisme en duurzame grondstofwinning.

Alem Marensche Waarden. Fotograaf  Hans Barten
Alem Marensche Waarden - Fotograaf Hans Barten

Laatst gewijzigd: 13 augustus 2024

Onderzoek naar de haalbaarheid van een integrale aanpak

Gemeente Maasdriel en de familiebedrijf Dekker verrichten een onderzoek in samenwerking met Rijkswaterstaat, provincie Gelderland, provincie Noord-Brabant, waterschap Aa en Maas, waterschap Rivierenland. Dit onderzoek geeft zicht op de haalbaarheid van een integrale aanpak op het gebied van hoogwaterveiligheid, zandwinning, natuurontwikkeling, leefbaarheid en het versterken van de recreatie.

Het onderzoek richt zich onder andere op de mogelijkheid voor het herstel van de oorspronkelijke rivierloop bij Alem en het verlagen van de uiterwaarden, het versterken van natuur- en landschapswaarden (laag dynamische riviernatuur), het realiseren van recreatieve verbindingen en grondstoffenwinning.

Voortgang

In het Bestuurlijk Overleg (BO) MIRT van november 2023 is afgesproken dat Rijk en regionale partners, waaronder provincie Gelderland, gemeente Maasdriel, waterschappen Rivierenland en Aa en Maas, Rijkswaterstaat en Dekker Groep toewerken naar vervolgafspraken over de IRM-pilot Alem – Sint Andries. Deze vervolgafspraken worden bezien in samenhang met IRM en de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW).

In het Ontwerp Programma IRM, dat begin 2024 ter inzage heeft gelegen, is Alem-fort St. Andries expliciet als pilot opgenomen voor de volgende fase van IRM waarin we onder andere het nieuwe rivierenbeleid uitwerken.

Vanuit de betrokken ministeries (LVVN en IenW) is aangegeven dat de PAGW-aanvraag, waar het gebied Alem-St. Andries onderdeel van uitmaakt, inhoudelijk positief is beoordeeld en past binnen de randvoorwaarden die de PAGW aan initiatieven stelt. In september 2023 heeft de gemeenteraad van Maasdriel ingestemd met het starten van de verkenningsfase van de integrale gebiedsontwikkeling Alem - Sint Andries.

IRM-pilot

Alem – Sint Andries is een IRM-pilot omdat het project zich richt op IRM-thema’s en er vanuit het project ervaring wordt ingebracht in IRM. De komende jaren wordt het nieuwe beleid voor rivierbodemligging & sedimenthuishouding en de afvoer- en bergingscapaciteit concreet uitgewerkt. Alem-St-Andries levert belangrijke inbreng voor de uitwerking van het beleid voor de afvoer- en bergingscapaciteit op dit deel van de Maas en inzichten in kansen die dit beleid biedt voor de IRM-rivierfuncties natuur en regionale economische ontwikkeling en ruimtelijke kwaliteit.

Leervragen

Er zijn binnen dit project twee specifieke leervragen geformuleerd die bijdragen aan de ontwikkeling van IRM:

  • vormgeven integrale ontwikkeling, waarbij een private partij mede-initiatiefnemer is;
  • de kracht van de integrale ontwikkeling zonder urgente dijkopgave.

Eerste inzichten

Een masterstudent Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit heeft zich, in opdracht van de gemeente Maasdriel en Dekkergroep, beziggehouden met de leervraag over publiek-private samenwerking via de aansluitende onderzoeksvraag: In hoeverre, en op welke wijze is de samenwerkingsvorm rondom gebiedsontwikkeling van invloed op de integrale samenwerking van een gebiedsproces?

Zij concludeert het volgende: “De samenwerkingsvorm PPS (publiek-private samenwerking) creëert een omgeving waarbij integraal kan worden samengewerkt. In deze samenwerking is van nature ruimte voor samen ontdekken en definiëren. De samenwerkingsvorm PPA (publiek planvorming met aanbesteding) beperkt de mogelijkheden om samen te ontdekken en te definiëren, omdat dit juridisch niet mogelijk is. Het samen ontdekken en definiëren leidt ertoe dat er meer vertrouwen (onderdeel van intern draagvlak) ontstaat, omdat verwachtingen duidelijk zijn en partijen met dezelfde informatie werken. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat integraal samenwerken versterkt wordt. Daarnaast wordt bij een PPS meer kennis benut omdat partijen eerder bij elkaar zijn dan bij een PPA. Tot slot is er meer sprake van creativiteit bij een PPS dan bij een PPA, omdat bij een PPS publieke partijen mee durven te ontwerpen, aangezien het ontwerp ook onder hun verantwoording valt.”

Vragen?

Heb je een vraag over dit project? Stuur dan een e-mail naar info@castoro-ipm.nl.