Vierwaarden

Integrale gebiedsontwikkeling waarin de dijkversterkingsopgave, het behoud van het rivierbed, natuurontwikkeling, landschap en recreatie samenkomen. Een schoolvoorbeeld van IRM!

Samenhangende uitwerking - Uiterwaarden ten noorden van Venlo
Integrale uitwerking - Uiterwaarden ten noorden van Venlo

Laatst gewijzigd: 13 augustus 2024

Het gebied bestaat uit vijf gebieden, Venlo; Velden; Grubbenvorst; Lottum en Hertogbroek (ten Noorden van Arcen). In dit gebied komen de dijkversterkingsopgave en het behoud van rivierbed, natuurontwikkeling en landschapsversterking samen. De combinatie van de diverse maatregelen kan de hoogwaterveiligheidsopgave in de bebouwde kom van Venlo en verder stroomopwaarts betekenisvol verlagen. Tevens wordt een gunstig effect verwacht op de werking van Ooijen-Wanssum. De verkenningsfase van dit project is gestart in 2023.

Vierwaarden als IRM-pilot

Vierwaarden is een waardevolle pilot voor IRM. De gebiedsontwikkeling Vierwaarden richt zich op beide zijden van de Maas. Een ingreep op de ene locatie heeft immers gevolgen aan de andere kant. Hoe zoeken wij binnen dit project daarvoor met elkaar een oplossing? Het project kijkt breder om de puzzel beter te kunnen leggen. En zoekt de ruimte voor de Maas niet alleen in Velden maar ook in Venlo-Genooi, Grubbenvorst, Lottum en het gebied Hertogbroek bij Arcen.

Er worden verschillende grote opgaven in het gebied in onderlinge samenhang aangepakt. Naast vraagstukken rond hoogwaterveiligheid en ruimte voor de rivier, neemt het project nadrukkelijk ook ruimtelijke vraagstukken mee. Denk aan het verplaatsen van de jachthaven van Venlo, maatregelen voor natuur- en landschapsversterking en het vergroten van de toeristisch recreatieve aantrekkelijkheid van het gebied door aanleg van onder andere fiets- en wandelpaden.

Leervragen

Ten behoeve van de ontwikkeling van IRM zijn voor de pilot Vierwaarden vier specifieke leervragen opgesteld:

  1. Door herstel van de interbestuurlijke samenwerking de aanwezige synergiekansen in dit riviertraject helder krijgen en alsnog winst voor de rivier en omgeving bereiken. Daarmee komt ook een einde aan de onzekerheid voor de bewoners in de gebieden van de dijkverlegging.
  2. Met meer partijen samenwerken dan de overheden alleen (initiatiefgroepen van bewoners, burgerparticipatie) en kansen benutten voor impulsen voor dorpen (inclusief dorpseconomie) in de directe omgeving van de rivier. Dit doen we door het organiseren van bijeenkomsten, zoals informatieavonden, inloopmomenten en ontwerpateliers.
  3. Ook willen we onderzoeken welke rol voor bestuurders van waarde kan zijn bij voorbijkomende issues. Bijvoorbeeld op het gebied van bewustzijn en impact van het project.
  4. Hoe kunnen we een integraal project integraal financieren en integraal verantwoorden?

Eerste inzichten

Het project heeft een top 10 van succesfactoren opgesteld, waaronder:

  • Belangrijk om gezamenlijk de gelijkwaardige doelen te bepalen; geen doelen, geen opdracht.
  • Een integrale aanpak vergroot de kans op vergunbaarheid stikstof
  • Zorg voor heldere formats en eisen aan b.v. de financiering.
  • Wat de samenwerking betreft spelen solidariteit; wederzijds vertrouwen een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan de tegengestelde belangen van de partijen. Kunnen bestuurders dan in het belang van het project toch knopen doorhakken?

Meer informatie

Meer informatie over dit project is te vinden op de website van Waterschap Limburg of neem contact op met het waterschap (088 – 88 90 100); dijkversterking@waterschaplimburg.nl).